Halte 3 – Hoogeveen (Ronde van Drenthe)

De Hoge Snelheidstrein die Chantal heet deed afgelopen weekend Hoogeveen aan. Lees hier het interview met Chantal over de Ronde van Drenthe die 11 maart 2017 verreden werd!

Hoe voelde je je vooraf? Ik hoorde dat je je niet helemaal top voelde?Ik voelde me de week voor Drenthe inderdaad niet helemaal fit nee. Moe, ziekies, maagklachten. Ik moest gewoon wat rustiger aan doen. Natuurlijk vond ik dat allemaal heel dramatisch, maar achteraf viel het allemaal wel mee hoor hahaha. Een paar dagen niet gefietst en lekker op de bank uitgeziekt. Toen ik aan de start stond, was ik weer fris en het belangrijkste: gezond!
Wanneer kwam je aan in Hoogeveen?
Vrijdagmiddag. Ik ben er zelf met de auto naar toe gegaan. Toen ik aan kwam kon ik direct gemasseerd worden en na de massage gingen we met z’n allen naar Hoogeveen voor de ploegpresentatie. Dat doen ze vaak voor World Tour wedstrijden, het is verplicht.

We gaan dan even snel op het podium, we worden voorgesteld en op de foto. De dag erop trouwens weer, vlak voor de koers. Na de presentatie terug gingen we naar het hotel, met z’n allen eten en vroeg naar bed.

Waren de verwachtingen hoog gespannen omdat je vorig jaar hier gewonnen hebt?
De verwachtingen van anderen zal je bedoelen hahaha… Zelf had ik niet zoveel verwachtingen. Dat probeer ik trouwens nooit te hebben, want ik weet hoe moeilijk het is om een wedstrijd te winnen. De beste stuurlui staan aan wal toch? Er kan van alles gebeuren in zo’n wedstrijd.
Ik stond gemotiveerd en met vertrouwen aan de start, dat is een fijn gevoel.

[RPG id=742]

Hoe verliep de wedstrijd?
Oooh weet je, dit soort wedstrijden zijn zo hectisch. Af en toe om gek van te worden. Als het vlak is, is de snelheid natuurlijk hoog. In Nederland is het zoals je weet veel draaien en keren, rotondes, vluchtheuvels, paaltjes, versmallingen.
En iedereen wil als een van de eersten de keienstroken en de VAMberg opdraaien. Het is zo wel handig om voorin te zitten, want in Drenthe kan het ook ineens op de kant gaan, wat uiteindelijk ook gebeurde.
Het positioneren, eigenlijk het betere duw- en het trekwerk, is het belangrijkste in dit soort wedstrijden. En ja, dan voel je natuurlijk ook hoe de benen zijn. Maar als je te ver van achteren begint ben je een beetje spuit elf. Verspilde energie.
En met een beetje pech kom je met goede benen nooit meer van voren.

Ja maar….
Ja ja…ik hóór je al denken… zit dan gewoon bij de eerste twintig Chantal!

Ja precies!
Ja dat probeer ik dus. Maar wel 150 km lang hè grappenmaker. Is écht zwaar. Na de keienstroken, na wat wind op de kant en na de VAMberg was de groep flink uitgedund. Een stuk relaxer qua duwen en trekken, maar dan gaat de finale beginnen. Volle bak dus.

Ja ik zag het op TV Drenthe dat….
…dat Ellen van Dijk weg reed ja. Maar heb je gekeken dan?

Ja wat dacht je. Gewoon live op TV Drenthe zoals ik al zei. Maar vertel.

Nou wij moesten het gat dichten. Amalie (Dideriksen, mjh) hadden we achter de hand gehouden, voor de sprint. Er zaten nog zoveel sterke sprinters in die groep, die natuurlijk niks deden, dat het stom zou zijn om iedereen op te offeren. Je weet nooit hoe zo’n wedstrijd loopt, sprint of groepje.

https://www.youtube.com/watch?v=ZcrDa36TSh8

Ja? Dus?
Nou, wij zaten tenslotte met vijf, dus we konden best wel iemand sparen… Perfect om het spel te spelen. Toen Ellen terug werd gepakt, begon het. We zaten bij alle aanvallen, zoals het hoort. Uiteindelijk was het Amalie die in dé ontsnapping zat. Perfect dus. Ze is snel en was nog “fris”. En we gokten op haar. Goede gok, want ze won.
Wat was hét moment van de wedstrijd?
De kopgroep die weg reed in de finale natuurlijk. Zij reden eensgezind door en de tweede groep, waar Jip (van den Bos, mjh) en ik ter controle in zaten, waren kapot gereden. Marianne (Vos, mjh) zat ook alleen, en bovendien waren ze het onderling niet helemaal eens met elkaar.

Wat was je tactiek na de beslissende ontsnapping?
Dat was makkelijk, niks doen en niemand er naar toe laten rijden.. Ik heb een ploeggenoot op kop die kan winnen. Perfect.
Ben je tevreden?
Ja!

[RPG id=740]

Ik zag je na de finish met Amalie en Jip. De blijdschap spatte ervan af, maar wat me ook opviel was jouw positie ten opzichte van die jongen meiden. Is die veranderd ten opzichte van voorgaande jaren?
Ja weet je, ik hoor nu bij de ouderen van groep. Ik ben 27 jaar en ja ik hoor bij ouderen… help hahaha! Die meiden zijn een jaar of zeven jaar jonger en dat is op deze leeftijd best een leeftijdsverschil. Ervaring he. 
Zij leren van mij,  maar ik leer ook van hen. Ik voel me altijd een verantwoordelijk en pas een beetje op ze. Dat gaat automatisch, ik kan er niks aan doen.
We hebben de afgelopen winter veel tijd met elkaar doorgebracht in Spanje, daardoor krijg je een band. Ik was inderdaad oprecht blij voor allebei, dat heb je goed gezien.
Hoe staat de ploeg ervoor na de allereerste koersen?
Goed. De samenwerking is goed, altijd al geweest en ik denk dat het wel iets zegt dat wij met vijf van de zes finale rijden.

Wat is de volgende halte?
Ik vlieg vrijdag naar Italië. Zondag Trofeo Binda in Cittiglio.

Wow! Mag ik mee?
Hahaha.

 

No Comments

Post A Comment